Трибина "Повезаност злостављања животиња и насиља у друштву"

 

одржана је у петак, 25.11.2011.године у 13 часова у кабинету за биологију.

 

Трибину су водиле професорке Љубица Лалић и Емилија Марковић у сарадњи са представницом Тима за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања у школи, Љиљом  Живанић, психологом школе. Учесници трибине су били и чланови секције "Добробит животиња и ми", заинтересовани ученици, професорка Оливера Леви.

Догађај је отворила Љубица Лалић уводним предавањем на тему насиља над животињама. Пре отварања дискусије, ученици Јана Вуковић, Милица Терзић, Исидора Попов и Лука Грумић извели су песму "Не предај се" за коју су сами креирали речи, музику, аранжман и сценски наступ. За ову песму  су освојили прво место на такмичењу Инцест траума центра о друштвеном проблему насиља над женама и децом.

Дискусију је отворио гост трибине, Елвир Буразеровић, директор Организације за поштовање и бригу о животињама, „ОРКА“, уводном причом о повезаности насиља над животињама са вршњачким насиљем и другим облицима насиља. Он је нагласио да је изузетно важно да се овакве теме препознају као важне, и да је управо то учинила Соња Жарковић, успоставивши сарадњу са организацијом ОРКА, пре неколико година. Присутни ученици су показали висок ниво свести о овом проблему и својим питањима подстакли госта да осветли тему из свих углова. Одговори су били пропраћени бројним примерима из праксе организације "ОРКА"  и илустровани случајевима који се тренутно процесуирају у суду.

Заједнички закључак дискутаната и публике је био да је изузетно важно да садржаји о добробити животиња буду укључени у различите облике образовно-васпитне праксе у школама, да се заједнички ради на промоцији спровођења Закона о заштити добробити животиња, као и да се подстакне реаговање ученика на случајеве злостављања, како животиња, тако и деце. Договорена је и даља сарадња Организације ОРКА и Шесте београдске гимназије у различитим акцијама у вези са добробити животиња.