ДАССУБ

У нашој гимназији неколико година ради веома успешно секција у оквиру предмета  ХЕМИЈА.

2003. године, чланови секције коју води професорка хемије Добрила Милутиновић оформили су "Хемијску радионицу ДАССУБ". Данас, у ДАССУБ-у ради већ шеста генерација младих хемичара.

Прочитајте и погледајте шта они кажу о свом раду:

У ДАССУБ-у вршимо дестилацију етарских уља и израђујемо уљане екстракате.
Настале екстракте и дестилате мешамо по методама и прописима фармакопеје и по традиционалним рецептима. Tако настају препарати за негу лица и тела у којима нема вештачких конзерванса. Зато смо добили и признања стручњака из ове области.

На основу природних сировина, израђујемо око педест различитих козметичких производа.


За израду миришљавих – украсних свећа користимо смешу парафина и стеарина, природни восак, природне боје и чиста етарска уља. Фитиље припремамо својеручно по нашој рецептури. Свеће се креирају као заједничка активност Атељеа и хемијске радионице
Повезивањем хемије и уметности настала је нова грана наше секције, која се бави топљењем и обликовањем стакла.

 

   


Како је амбалажа саставни део производа и много говори о њему, у њеној изради сарађујемо са Атељеом примењене уметности.  У Атељеу се производи уметнички обликована амбалажа од ручно осликаног картона, стакла, текстила, као и ручно тканог текстила.

Прочитајте још о тој сарадњи на страници Атеље

Графички дизајн и израда етикета су такође делатност ученика који раде истовремно у ДАССУБ-у и Атељеу, а електронска промоција се остварује у сарадњи са веб тимом кои израђује школски сајт.

Разговарамо са корисницима о делотворности производа, прилагођавамо наше производе њиховим потребама, дајемо корисне савете...

Наша циљна група су ученици који се често не сналазе у избору производа за негу коже која је најчешће проблематична. Организујемо едукативне презентације КАКО НЕГОВАТИ МЛАДАЛАЧКУ КОЖУ. Све о нези младалачке коже са корисним саветима и препорукама смо систематизовали у едукативној брошури „Нега младалачке коже“.

     


Израда производа захтева озбиљну теоријску припрему ученика:
•упознавање ученика са врстама биљног материјала, природом и особинама етарских уља, методама и поступцима изоловања  етарских уља, биљним уљима   и  израдом уљаних екстраката
•упознавање ученика са појмом "арома терапија"  и како направити једноставне мешавине за негу коже засноване природним производима
•прикупљање рецептура користећи приручнике из арома терапије, нарочито традиционалне, као и знања савремене науке
•сарадња и стручна помоћ професора Фармацеутског факултета и стручњака из Института за лековито биље омогућила је да примењујемо физичко-хемијске методе по прописима фармакопеје
•стечена знања о методама  дестилације из природних материјала- ароматичних биљака хидродестилацијом, користе се у настави хемије
•ученици заједно одлучују о асортиману, дизајну, набавци сировина и продаји производа


Нашом делатношћу остварујемо међуобласну сарадњу хемије, уметности, рачунарства, остварујући циљ глобалног пројекта наше школе ШКОЛА БЕЗ ЗИДОВА која подразумева уклањање баријера међу образовним областима унутар школе, као и излазак школе изван њених стандардних оквира и повезивање са локалном заједницом.


Развојни пројекат хемијске радионице ДАССУБ: „БИЉКА - ЕТАРСКО УЉЕ – ПРОИЗВОД ЗА НЕГУ КОЖЕ“, Атеље примењене уметности, SWT тим за графички и веб дизајн, чине основу око које се развила идеја о формирању  Ђачке задруге, у чијем оснивању значајну улогу има и Ђачки парлмент.
Глобални циљ овог пројекта је да заједно са резултатима рада других развојних пројеката буде део образовне понуде коју школа нуди друштву у коме живи и ради.

   
 

Министарство просвете је подржало овај вид креативне наставе и омогућило нам да опремимо радионцу неопходном опремом за израду производа по прописима фармакопеје, као и да Атеље опремимо почетном количином боја, материјала и разбојем за ручно ткање.
Наше производе пакујемо у амбалажу која је стерилна, а захваљујући разумевању Института за индустријску стерилизацију у Винчи, амбалажу стерилишемо  гама зрацима.
Основни проблем у раду представља нам недостатак материјалне и медијске подршке. Почетно улагање од стране Школе је било основа, помоћ Министарства је била значајна да се унапреди и прошири делатност, али због административних проблема немамо мућност да изађемо на слободно тржиште. Цене наших производа су формиране тако да буду конкурентне и да обезбеде најнужнију набавку сировина.
Због ограничено малог тржишта (интерна продаја у школи) немамо могућност да остваримо већу добит којом би могли да улажемо у новије технологије и материјал, а самам тим и да проширимо делатност и број ученика укључених у пројекат.
Све људе добре воље позивамо да нас посете. Спремни смо за сарадњу, у циљу побољшања и проширења делатносзти, као и изласка на слободно тржише у складу са законским нормама.

Фотографије на овој страници су са наше најновије продајне изложбе, одржане у школи у марту 2009. коју су заједнички приредили ДАССУБ и Атеље:

 Свеће:
  Дарко Станојевић III8
  Соња Огар I8
  Марина ЦуцићI7
  Тања Луковић I7
  Дамјана Лазовић I7
  Катарина Вукомановић I7
  Тијана Цанић I7
Амбалажа:
  Ивона Вагић III9
  Катарина Ђорић III9
Слике са рамовима:
  Мима Пешић III8
  Сара Филиповска III3
  Милица Филиповић III3
Козметика:
  Ивана Сердар III7
  Наташа Вуковић III8
  Мима Пешић III8
Ткање:
  Јелена Којић I8
  Александра Јаковљевић I8
Накит:
  Александра Младеновић I7
  Јелисавета Ђорђевић I7
Етикете:
  Дарко Станојевић III8

 

Радом Дассуба и Атељеа руководе и координацију рада ових радионица остварују професорке –ментори:
 Добрила Милутиновић проф. хемије
 Бојана Крстић проф. ликовне културе
 Снежана Марковић проф. рачунарства