Задруга

Темељ ученичке задруге поставила је хемијска радионица „ДАССУБ“својим развојним пројектом : „БИЉКА-ЕТАРСКО УЉЕ –ПРОИЗВОД ЗА НЕГУ КОЖЕ“.
    Глобални циљ пројекта је да заједно са резултатима рада других развојних пројеката буде део образовне понуде коју школа нуди друштву у коме живи и ради
   Гледајући из угла образовно-васпитног процеса, највиши ниво у процесу стицања знања је примена стечених знања. Начин функционисања конкретно хемијске радионице показује врло пластично како је у школама могуће организовати достизање овог нивоа. Оно што је кроз непосредни образовно-васпитни рад понуђено ученицима у радионици налази своју животну примену, односно знања се материјализују кроз производе.
   Ученичка задруга се, за сада, састоји из два погона: ДАССУБ и Уметнички атеље.

Погон ДАССУБ
Хемијска радионица „ДАССУБ“ израђује природне производе за негу коже, миришљаве свеће, препарате за ароматерапију и врши едукацију вршњака у вези са негом своје коже.
 
Погон Уметнички атеље
Уметнички атеље израђује амбалажу од ручно сликаног картона,текстила и стакла, ручно тканог платна, компјутерски дизајнира и израћује етикете. Осим тога Чланови атељеа сликају, цртају, израђују маске и декоришу школски енетријер.

На овај начин  успостављамо међуобласну сарадњу хемије, уметности, рачунарства, остварујући циљ глобалног пројекта наше школе ШКОЛА БЕЗ ЗИДОВА која подразумева уклањање баријера међу наставним областима , као и излазак школе из стандардних оквира и повезивање са локалном заједницом.
 
Ученичка задруга је реализовала пројекат „Уметност и наука у служби развоја квалитзетног образовања за све “ИСКОРИСТИТИ ЗНАЊЕ НА ДРУГАЧИЈИ НАЧИН“. Радионице прилагођене за узраст IV-VI  разреда О.Ш., у којима ученици гимназије-уметничке и хемијске радионице, као и медијатори раде са основцима из окружења наше школе. Ове радионице пројектовали су професори и ученици, чланови наше задруге, а реализовали ученици  под менторством професора и стручних сарадника школе.
   
Ученичка задруга  организује продајне изложбе у школи и на разним на манифестацијама.

Приход користимо за набавку репроматеријала (од проверених произвођача-са атестом) и амбалаже. Највећи део новчаних средстава смо искористили за студијско путовање у Провансу.
  Наша задруга је „млада“, па нисмо имали прилику  да сарађујемо са осталим задругама.Зато је наше прво учешће на ОКРУЖНОЈ СМОТРИ УЧЕНИЧКИХ ЗАДРУГА, одржаној ове године у марту  посебно драгоцено.
   Упознали смо вас у најкраћим цртама са нашим радом. Нови изазови су пред нама, окупљамо млађе генерације, едукујемо их у нади и жељи да наставе наш пројекат.