Сви смо ми исти

У нашој школи од 2006 године група ученика заједно са Сузаном Ђолић, професорком историје реализује пројекат Сви сми ми исти, у сарадњи са невладином организацијом КЕЦМНРО (Креативно едукативни центар за ментално недовољно развијене особе), која све своје програме и читав свој вишегодишњи рад заснива на осмишљавању живота и рада младих МНРО- ментално недовољно развијених особа.

Наши ученици се неколико пута месечно састају са члановима ове организације дружећи се са њима кроз посете изложбама, концертима, креативнe радионицe...

 Нове активности

Поред редовних дружења, одржан је и састанак учеснка пројекта Сви сми ми исти из наше гимназије са члановима организације КЕЦМНРО.

У наставку дружења обављаће се следеће активности: етно радионице, домаћа радиност, компјутерске радионице, друштвене игре, прва помоћ, самопомоћ, мере заштите и безбедности, укључивање у различите хуманитарне акције, еколошке радионице итд. Ученици ће бити едуковани за инклузивни програм, активно ће учествовати заједно са МНРО (ментално недовољно развијене особе) у драмским, ликовним, музичким и афирмативним активностима (радионице, приредбе, изложбе), презентација инклузивног програма у јавности.
Сарадња ће се одвијати у области психосоцијалне помоћи одраслим МНР особама и њиховим породицама, кроз стимулатиивне и инклузивне програме. У досадашњој реализацији пројекта учествовали су ученици IV/3 и IV/4 али с обзиром да они ускоро завршавају своје школовање у нашој Школи у пројекат су за сада укључени ученици II/3 а упућујемо позив и осталим заинтересованим ученицима наше Школе. Заинтересовани ученици треба да се јаве професорки историје Сузани Ђолић. Јелена, Невена , Сања, Марина и Мира су се придружиле и можете погледати слике са првог њиховог сусрета са Катарином, Владом, Цецом, Снежом, Марком, Мирјаном, Александром... Погледајте како су сви насмејани. Придружите им се ...

   

 
Извештај о раду 2007/2008

У школској 2007/2008 настављена је сарадња са невладином организацијом КЕЦМНРО (Креативно едукативни центар за ментално недовољно развијене особе), која све своје програме и читав свој вишегодишњи рад заснива на осмишљавању живота и рада младих МНРО- ментално недовољно развијених особа.
Циљеви и задаци КЕЦМНРО су побољшање квалитета живота младих МНРО, припрема за самосталан живот, превенција социјалне изолације, институционализације, инклузија у социјалну средину, радно ангажовање и едукација породица МНРО и опште популације.
Ученици Шесте београдске гимназије су и ове школске године учествовали у социјално инклузивним тренинзима МНРО као и у раду креативно едукативних радионица. Наши ученици су такође посећивали различите изложбе и позоришне и биоскопске представе. У школи је организована хуманитарна продаја новогодишњих честитки које су правили чланови КЕЦМНРО. У априлу је пројекат презентован италијанској делегацији која је посетила нашу школу. И том приликом је уприличена изложба радова наших ученика и МНРО. Пројекат је оставио снажан утисак на госте из Италије.
У јуну је у нашој школи одржан хуманитарни концерт у организацији Шесте београдске гимназије и КЕЦМНРО.


Ученици Шесте београдске гимназије учешћем у пројекту схватају потребу интеграције МНРО у социјалну средину али и више од тога. Између ученика наше школе и МНРО развили су се пријатељски и другарски односи.
Број ученика учесника пројекта је све већи и међу њима се развија свест да младим МНРО треба помоћи и да шира друштвена заједница прихвата те младе људе јер заиста, СВИ СМО МИ ИСТИ.

Ученици учесници пројекта су:
Марковић Мина, Стојановић Александра, Обрадовић Тијана, Стојановићи Тамара, Јовичић Душан и Ракић Ана из III-3; Соколић Ана, Млађенивић Љиљана, Опачић Никола, Мандић Срђан, Јовичић Јелена, Трајковић Јелена, Арсић Невена, Арсић Миљана, Милекић Кристина и Мацура Маја из III-4 као и Игњатовић Срна из III-2.

Аутор пројекта професорка историје Сузана Ђолић