Од гена до генија

Страница посвећена пројекту Од гена до еугенике награђеном на конкурсу Креативна школа 2009/10 и имплементацији тог пројекта у четвртом разреду. Модификовани пројекат под називом Од гена до генија припремљен је за учешће на Европском форуму иновативних наставника 2011 у Москви.

Спонзор домена на којем је подигнута Мудл 2.0 платофрма за реализацију пројекта је д.о.о. Панет, Панчево http://panet.rs/

 Fromgenestogenius

Слоган је адаптација назива „From Genes to a Genius“. Идеја је да се онај ко чита нађе у процесу изградње вишег смисла, па је зато слоган на први поглед код, шифровани запис који читалац схвати на други поглед. Спојене речи у једно дају поруку да је у питању јединствен процес генезе, изградње, што у случају нашег пројекта има вишеструко значење: синтеза (изградња) протеина, изградња програма, и коначно, током реализације пројекта, изградња знања и критичког мишљења. Стилизовано слово „g“ асоцира на молекуларну структуру која је у основи ДНК.

Ученицима су на три часа биологије и два везана часа програмирања презентовани основни садржаји предвиђени курикулумом, уз употребу савремених метода презентовања градива и ангажовања ученика на самом часу. Након тога уследили су неформални састанци на којима су ученици дискутовали о наученом градиву и исказали своја интересовања увези са тим. На основу тога сачињени су предлози за активности које би ученици спровели у ваннаставном процесу и предлози за контакте за људима и институцијама изван школе.
Затим су ученици даље наставили активности и продубљивање знања у областима које су их занимале, методама и алатима који их највише инспиришу, а путем ЛМС-а размењивали су знања, мишљења, стечена искуства  и продукте свог рада.  Завршавајући једну активност планирали смо следећу у зависности од интересовања и резултата претходне.

Read more...
 
Од гена до еугенике

На такмичењу "Креативна школа" у школској 2009/2010 тим Шесте београдске гимназије освојио је прво место у категорији средњих школа за рад "Од гена до еугенике".

Цео рад може се преузети са вебсајта "Креативне школе" www.kreativnaskola.rs или овде.


Биологија – четири часа (први час: Информација која живот значи – обрада; други час: База података живота – обрада; трећи час: Језик живота – обрада; четврти час: G-A-T-A-C-A – данашњица или ипак научна фантастика - утврђивање)

Рачунарство и информатика – један час (у оквиру наставне теме Функције и процедуре, Паскал или рибозоми -  утврђивање)

Филозофско-соцолошка расправа са циљем да ученици разумеју да биотехнологија представља део будућности, њене позитивне и негативне аспекте као и последице које проистичу из тога.

Часови се реализују у трећем разреду гимназије друштвено – језичког смера.

Увођење новине

Read more...